„Ludzie płacą lekarzowi za pracę, za serce pozostają mu winni.” Lucius Annaeus Seneca Minor

Wątroba a niestrawność

niestrawność

Wątroba to kluczowy gruczoł dla zdrowia organizmu ludzkiego. Bierze udział w procesach trawiennych, wspomaga krążenie krwi, przemianę materii i gospodarkę hormonalną.

Niewydolność wątroby rzutuje więc na wszystkie procesy przebiegające w organizmie człowieka. Dlatego o wątrobę należy dbać szczególnie stosując odpowiednią dietę i unikając szkodliwych substancji.

Funkcje wątroby

  • Wspomaganie trawienia

W ciągu 24 godzin wątroba wytwarza około 1 litra żółci gromadząc jej zapas w pęcherzyku żółciowym. Nadmiar żółci odprowadzany jest przez przewód żółciowy do dwunastnicy. Rolą kwasów żółciowych jest ułatwianie trawienia zawartych w pożywieniu tłuszczy. Dzięki kwasom żółciowym są one rozpuszczane i wraz z zawartymi w nich witaminami wchłaniane przez śluzówkę do jelit.

  • Wspomaganie krążenia krwi

Ciekawostką jest, że przed narodzinami w wątrobie płodu powstają pierwsze czerwone i białe krwinki. Po narodzinach wątroba ma za zadanie rozkładanie starych krwinek, gromadzenie żelaza, produkcji i magazynowania glikogenu, którym regulowany jest poziom cukru we krwi. Wątroba oczyszcza też krew z toksyn – przekształca amoniak w mocznik, który następnie jest wydalany z organizmu wraz z moczem; neutralizuje i metabolizuje takie toksyny jak alkohol, leki i in. substancje zanieczyszczające organizm.

  • Wspomaganie przemiany materii

Wątroba to bardzo skomplikowane laboratorium chemiczne, w którym jest analizowany skład krwi. Po usunięciu wszelkich szkodliwych toksyn z oczyszczonej już krwi pobierane są składniki pokarmowe. To właśnie wątroba pobiera i odpowiednio przebudowuje pobrane z pokarmem białka i magazynuje cukier. Następnie za pośrednictwem układu krążenia dostarcza substancje odżywcze do komórek w całym ciele.

  • Wspomaganie gospodarki hormonalnej

Wątroba wytwarza substancje będące podstawą do produkcji hormonów płciowych i tłuszczy ustrojowych. To właśnie w wątrobie powstają hormony takie jak angiotensyna odpowiedzialna za wysokość ciśnienia krwi, przyspieszenie tętna i stymulację produkcji hormonu zwanego aldosteronem, który reguluje gospodarkę wodno – elektrolitową organizmu. W wątrobie powstaje też erytropoetyna stymulująca produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Innym hormonem, który wytwarza wątroba jest trombopoetyna odpowiedzialna za stymulację produkcji trombocytów mających kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Ze względu na tak różnorodne funkcje o kluczowym znaczeniu dla organizmu wątroba jest narządem zasługującym na szczególną ochronę. Na szczęście jej zdolność do regeneracji jest ogromna i jako jedyny organ ludzki może funkcjonować nawet po utracie 2/3 komórek.

Objawy chorej wątroby

Chora wątroba nie boli. Nie jest unerwiona. Możemy jednak odczuwać coś co definiowane jest jako ból wątroby. Zazwyczaj jest to nieprzyjemne odczucie powodowane uciskiem „opuchniętej” wątroby na inne organy. Uczucie to potrafi być bardzo nieprzyjemne i najczęściej związane jest z przyjmowaniem ciężkostrawnych pokarmów i przejedzeniem.

Do poważnych objawów chorobowych związanych z niewydolnością, zapaleniem i marskością wątroby należą:

  • zażółcenie skóry i białek ocznych,
  • niedokrwistość,
  • mrowienie i drętwienie stóp,
  • pękające drobne naczynia krwionośne widoczne na skórze i zwane pajączkami,
  • utrata apetytu i wagi,
  • u mężczyzn powiększają się sutki na skutek braku filtracji żeńskich hormonów,
  • utrata owłosienia.
  • Chora wątroba objawy oczy – na skutek uszkodzenia wątroby mogą też wystąpić takie objawy jak zaburzenia pola widzenia i nagła utrata ostrości widzenia.

Każdy z występujących wymienionych wyżej objawów chorej wątroby wymaga pilnej konsultacji lekarskiej i niezwłocznego podjęcia leczenia.

Hepatil na niestrawność

W miarę starzenia się organizmu również zdolność wątroby do rozkładania tłuszczy i metabolizowania białek  ulega zmniejszeniu. Dlatego można wspomóc wątrobę, szczególnie w okresie przyjmowania obfitych i niedietetycznych posiłków, przyjmując suplement stymulujący i poprawiający zdolności trawienne wątroby. Jednym z nich jest Hepatil, który zmniejsza uczucie ucisku czy bólu wątroby.

Hepatil skład

L-asparaginian L-ornityny (100 mg)

Bierze udział w procesie detoksykacji amoniaku i wpływa na regenerację komórek wątrobowych dzięki czemu ułatwia pozbycie się z organizmu toksycznych substancji zawartych w pożywieniu.

Cholina (35 mg)

Cholina jest witaminą B4. Jej rola w organizmie jest bardzo złożona – od kontrolowania mięśni aż do regulacji gospodarki lipidowej. Podanie choliny korzystnie wpływa na wspomaganie procesów trawiennych wątroby.

fot. Eli Christman źródło: flickr.com

artykuł powstał na zamówienie sponsora