„Ludzie płacą lekarzowi za pracę, za serce pozostają mu winni.” Lucius Annaeus Seneca Minor

Herbata z rooibos – właściwości i zastosowanie

RooibosRooibos (Aspalathus linearis) to roślina z rodziny bobowatych. Jest wykorzystywana do produkcji herbaty ziołowej.

Herbata Rooibos jest również nazywana „czerwoną herbatą południowoafrykańską”. Czerwona herbata jest popularna na całym świecie chociaż drzewo Rooibos rośnie tylko na małym obszarze w regionie Cederberg (RPA), na zachodnim wybrzeżu Afryki Południowej. Liście są utleniane lub fermentowane, aby uzyskać czerwony kolor. Ale zielone rooibos (liście bez procesu utleniania) także można zaparzać.

Skarby zdrowia zaklęte w liściach herbaty z rooibos

Przyjrzyjmy się zawartości odżywczej herbaty Rooibos. W 200 ml (około 1 szklanki) czerwonej herbaty mieści się:

  • Wapń 1,09 mg
  • Miedź 0,07 mg
  • Fluorek 0,22 mg
  • Żelazo 0,07 mg
  • Magnez 1,57 mg
  • Mangan 0,04 mg
  • Potas 7,12 mg
  • Sód 6,16 mg
  • Cynk 0,04 mg

Czerwona herbata rooibos jest bezpieczna dla osób z chorobami nerek, takich jak niewydolność nerek i kamienie nerkowe, ponieważ nie zawiera kwasu szczawiowego.

Czerwona herbata Rooibos jest tradycyjnie spożywana jako napój wspomagający walkę z choroba i oczyszczający organizm. W Afryce Południowej pije się ja od wielu pokoleń.

Przeciwutleniacze

Rooibos zawiera wiele polifenoli, które mają aktywność antyoksydacyjną. Wiadomo, że polifenole mają właściwości przeciwzapalne, przeciw wirusowe i anty-mutagenne. W czerwonej herbacie znajdziemy również kwercetyny, aspalatynę i nieferaginę. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegając tym samym chorobom nowotworowym i innych chorobom zwyrodnieniowym, takim jak choroby serca, alzheimer i demencja. Przeciwutleniacze wspomagają również system immunologiczny, co znacznie przyspiesza proces gojenia i zapobiega zachorowaniom.

Bez kofeiny

Większość napojów sporządzanych z naturalnych składników zawiera kofeinę lub teinę. Czerwona herbata Rooibos wcale nie zawiera kofeiny dlatego jest doskonałym napojem dla osób cierpiących na bezsenność. Są lekarze, którzy wręcz zalecają wypicie filżanki herbaty rooibos przed snem. Kofeina jest również związana ze stresem, nastrojem i ogólnym stanem zdrowia. Dlatego zaleca się zmniejszenie spożycia kofeiny, aby poprawić nastrój. Stosowanie kofeiny również zwiększa ciśnienie krwi, więc czerwona herbata Rooibos, wolna od kofeiny, jest idealna dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Kwercetyny

Herbata czerwona Rooibos zawiera kwercetyny, które zapobiegają zaburzeniom sercowo-naczyniowym. Kwercetyna jest substancją przeciwzapalną, która zwalcza wolne rodniki i redukuje ciśnienie krwi przez pochłanianie HDL (dobrego cholesterolu) i zapobieganie wiązaniu się naczyń krwionośnych z LDL (złym cholesterolem). Działania te chronią nas przed rozwojem takich chorób jak miażdżyca tętnic, udar mózgu i choroby serca.

Zdrowe kości i zęby

Czerwona herbata z rooibos zawiera wapń, mangan i fluor. Te trzy minerały są ważne z punktu widzenia utrzymania kości i zębów w dobrym stanie. Dzięki piciu czerwonej herbaty możemy też zapobiec ryzyku wystąpienia zapalenia stawów i zachorowaniu na osteoporozę. Mangan, obecny w czerwonej herbacie, stymuluje wytwarzanie hormonów i enzymów potrzebnych do produkcji nowych komórek kości i naprawienia uszkodzeń kości.